Ondersteuning PlanCare Web voor Operating Systems en Browsers

Als softwarepartij moeten we steeds nadenken welk Operating System (OS) en welke browserversies ondersteund kunnen worden voor onze producten. Optimaliseren voor alle browsers zou ideaal zijn, maar is in de praktijk onmogelijk. Optimalisatie voor verouderde systemen en browsers kost namelijk veel tijd en kan gewoonweg niet altijd omdat ondersteuning vanuit de leverancier op een gegeven moment ook stopt.

Internet Explorer 11 (IE11) is een voorbeeld van een browser waarvoor het steeds lastiger wordt om die te ondersteunen. Gebruikers kijken rond op het internet met deze verouderde browser, die technisch niet alleen minder kan, maar ook vatbaarder is voor virussen of andere gevaren. De meeste nieuwe browsers hebben sinds lange tijd een andere manier van updaten: zij updaten automatisch naar volgende versies, bij het opstarten en afsluiten van het programma.

Dat kan gelukkig ook gecontroleerd gebeuren binnen een grote ‘zakelijke’ omgeving zodat gebruikers op eenzelfde versie zitten. Zo zijn gebruikers altijd voorzien van de laatste technische mogelijkheden en beveiligingen. IE11 doet dit helemaal niet: iedere versie van deze browser ontvangt alleen noodzakelijke updates, zoals fixes voor veiligheidsproblemen, maar geen updates met nieuwe technologie. Daarnaast heeft Microsoft recent aangegeven steeds minder haast te maken met het dichten van beveiligingslekken voor IE11.

Er zijn significante risico’s verbonden voor uw computer, en in het verlengde daarvan ook voor uw instelling, aan het niet updaten van browsers. Belangrijk is vooral dat de beveiliging van oude browsers tekort kan schieten waardoor men kwaadwillenden in de kaart speelt. Daarnaast blijven andere softwarepartijen wel vernieuwen en werken nieuwe webapplicaties die u graag wilt gebruiken mogelijk niet met oude browsers. Microsoft geeft aan dat ook het eigen Office 365 het beste werkt in de meest recente browsers.

Dat geldt ook voor PlanCare Web. Om onze gebruikers de juiste ervaring te kunnen bieden moeten we gebruikmaken van nieuwe technologie die door IE11 niet wordt ondersteund. Daarnaast lopen we een steeds groter wordend risico dat er beveiligingsissue ’s ontstaan en dat willen we met het gebruik van cliëntgegevens toch echt voorkomen. We hebben daarom besloten om de ondersteuning van IE11 te laten vallen. Dat zal per 1 april 2020 het geval zijn, versies van PlanCare Web worden daarna niet meer ondersteund op IE11*. Dat betekent concreet dat PlanCare Web in principe met IE11 werkt as-is en er geen ondersteuning meer geboden wordt als PlanCare Web in combinatie met IE11 wordt gebruikt.

Microsoft heeft een nieuwe Edge-browser op basis van Chromium gelanceerd op 15 januari 2020 in negentig verschillende talen (bèta versies waren al geruime tijd te downloaden via deze link https://www.microsoftedgeinsider.com/nl-nl/. Het is raadzaam om het gebruik van deze nieuwe Edge-browser versie te onderzoeken daar deze browser alle nieuwe technologie en ook de nieuwe manier van updaten ondersteunt (en daarnaast ook optimaal integreert met bijvoorbeeld Office 365).

Huidige ondersteuning van besturingssystemen voor PlanCare Web
Wij ondersteunen de besturingssystemen Microsoft Windows, MacOs, Apple IOS en Android.
Daarbij geldt de ondersteuning voor de laatste drie officiële hoofdversies, per 2020 Q1 is dat:

  • IOS 13, 12, 11
  • Android 10, 9, 8
  • Windows 10, 8.1, 7
  • MacOS vanaf 10.13

En voor ondersteunde browsers geldt het volgende
Wij ondersteunen de laatste en voorlaatste hoofdversies van Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge. Daarnaast bieden we tot 1 april 2020 ook nog ondersteuning op Internet Explorer 11, daarna vervalt de ondersteuning daarop.

Algemeen: ondersteuning voor een besturingssysteem of browser stopt als de door de fabrikant bepaalde ‘einde support’ datum is bereikt. De Heer Software houdt zich echter het recht voor om Operating Systems of browsers niet meer te ondersteunen als daar belangrijke redenen voor zijn (bijvoorbeeld security issues of technologie achterstand).

* Mocht u problemen ondervinden met betrekking tot de einddatum (1 april 2020) of heeft u andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via uw contactpersoon of via onderstaande contactgegevens.
Telefoon: +31(0)184 491 700
E-mail: info@deheer-software.nl